2010. nov. 29.

Panoráma kép



Juhhuuuhujjjj! Nekünk is elkészültek a panoráma képeink!
Itt van egy kis ízelítő Nektek nagyon nagy szeretettel!


Üdvözlettel: Zsuzsi és Győző

2010. nov. 25.

Hideg időben meleg ital


A forralt bor a mi egyik nagy kedvencünk. Nincs is annál jobb dolog - na jó, biztos van de néha túlozni olyan jóóóóó - amikor kint nagy pelyhekben hull a hó és önfeledten hócsatázunk,sétálgatunk,angyalkázunk és élvezzük a szűz hóban való szaladgálást persze jó melegen felöltözve.Aztán mikor "hazaérkezünk" akkor már bent a házban, a kandallóban ropog a tűz és hihetetlen forralt bor illat száll mindenfelé.
Simogatja szívünket , lelkünket a gőzölgő ízletes, gyümölcsös meleg bor.

Én így készítem:

1 liter száraz nem túl savas vörösbor
0,5l erdei gyümölcsös filterből készült tea ( nem vízzel hígítom )
kristálycukor ízlés szerint
10 szem aszalt szilva
1 marék egész fahéj
1marék szegfűszeg
1/2 marék szegfűbors
1 citrom karikára vágva
1 narancs karikára vágva
1 csipet zöld kardamom
1 fél csipet chili por

Szokásos módon készítem el. Mindent egy nagy lábosba teszek és felforrósítom. Nem forralom fel mert az tönkreteszi a bor aromáját. Ha kész akkor szedjük ki a narancs és citrom karikákat mert megkeserítheti az italunkat de a poharakba kitálalhatjuk őket. Szükség esetén plusz cukorral állítsuk be az ital édességét, és csészékbe öntve forrón kínáljuk.

Ha mindehhez még párosulhat egy friss meleg ropogós bécsi fánk akkor az maga a Mennyország.

Én a kis fánkokat így készítem:

A kovászhoz:
10dkg liszt
1/2 dkg cukor
3 dkg élesztő

A tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg cukor
7 tojás
1 citrom
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só

A kovászhoz keverjük össze az élesztőt,a cukrot és a lisztet fél dl vízzel és hagyjuk állni 15 percig.
A tésztához dolgozzuk össze a lisztet a tojásokkal, a cukorral, a sóval, a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. Gyúrjuk, dagasszuk intenzíven a tésztát majd ha szépen összeállt akkor készítsünk egy mélyedést a közepébe és öntsük bele a kovászt.Gyúrjuk jól össze így is, majd tegyük a tetejére a vajdarabokat és azzal is dolgozzuk össze.Készítsünk labdát a tésztából és hagyjuk kelni 30 percig.
Készítsünk kisebb labdákat és forró olajban süssük őket aranybarnára. Ha elkészültek a fánkok akkor itassuk fel alaposan papírtörlővel az olajat róluk és forgassuk fahéjjal elkevert porcukorba, majd tálalhatjuk is.

Próbáljátok ki!! Isteni párosítás a forralt borral és tuti,hogy már nem is fogtok fázni.

2010. nov. 18.

Dining Guide megjelenés

Annyira belefeledkeztem az előbb leírt karácsonyi készülődésbe és az építkezés apró részleteibe és a velejáró kétségbeesett és végeláthatatlan takarításba, hogy el is felejtettem közzétenni itt a legutóbb - lassan 1 hónapja is van - megjelent titkos tesztelésről készült cikket. Pontosabban a linket ahol megtaláljátok a rólunk írtakat!

Köszönjük szépen.....

http://www.diningguide.hu/ettermek/tesztek/etterem-informacio-5197

Készülődés a karácsonyra


Teljesen nyilvánvaló, hogy már mindenkinek ott motoszkál a fejében és kezdi stresszelni magát azon, hogy milyen legyen idén az adventi koszorú színvilága,hogyan halássza elő a tavaly jól eldugott karácsonyfa díszeket, és az ajándékok listájának kitalálása, a menüsorok megálmodása is nagy feladatnak tűnik.
Én is ebbe a körbe tartozom,ráadásul nem is húzhatom már sokáig, hiszen ahogy kinyitunk - azaz jövő hét végén - már gyújtani kell az első gyertyát az adventi koszorúkon.

Szóval nekiláttam és hűen magamhoz gyártani kezdtem (nagy tételben) a koszorúkat. Zöldet,fehéret,pirosat,narancssárgát és így tovább.

Díszíthetem fel a házat. Hihetetlen mennyiségű díszt nyel el ez a méretű tér. Az Isten pénze nem lenne elég de valahol meg kell húzni a határt. Nekem ebben az évben a rózsaszín, a piros és az arany fog dominálni....na meg az angyalkák minden mennyiségben.