2010. jún. 16.

A Gubatsi malom története...

Lesencetomaj....A község területét István király sógoraként Tomaj vezér kapta ajándékba 998-ban Badacsonytomajjal és Cserszegtomajjal együtt.A település neve is eredetileg csak Tomaj volt a nemzetség az ősi birtokot mindvégig uralta, a család teljes kihalásáig. Az első írásos emlék 1121-bõl van róla, az almádi apátság alapító levelében említik. A XVI. századi okiratok a települést a községen átfolyó patakra utalva, már Lesencetomaj néven említik.
A Gubatsi malom - ami a Lesence patak partján áll - története az 1700-as évek elejére tehető. Ekkor már a Nedeczky család több területet,kastélyt mondhatott magáénak e vidéken. Egy Osztrák - Magyar Monarhia idejéből származó birtoklevél bizonyítja, hogy a család egyik tagja Nedeczky Erben volt a működő vízimalom tulajdonosa.

Ennyit a történelemről. Lehetne még mesélni hisz köztudott,hogy Sobri Jóska itt ólálkodott,itt esett szerelembe Répa Rozival,betyárkodások,molnárok,gubacs termesztés és egyéb sztorik...meg hogy a szellemeik visszajárnak a mai napig de mindenki azt hisz el amit akar. Egy dolog viszont tény,hogy 2009.júniusában újra működésbe hoztuk az épületet és ugyan nem molnárok és gabona őrlés a fő tevékenység de legalább annyira élettel teli és hasznos kis dolgot varázsoltunk ide,hogy azt gondolom örömmel mondhatom: VILLA FIORE mint a virág kinyíltunk és stílust teremtettünk ide a világ egy kis szegletébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése